Gnocchi készítése

A gnocchi [ejtsd: nyokki] tulajdonképpen egy olasz krumplis tészta. Magyarul nudli. De tényleg. Ha felnyitod a Horváth Ilona szakácskönyvet, és megnézed benne a szilvás gombóchoz vagy nudlihoz való tésztát, akkor szinte szóról szóra azt fogod találni, amit olasz szakácskönyvekben a gnocchi készítéséről.

De mivel ez egy nemzetközi ételeket bemutató blog, és mivel a gnocchit a mi krumplis tésztáinkkal ellentétben sósan és szószokkal szeretjük, ezért gondoltam, én is megcsinálom és közzé teszem.

Gnocchi készítése

Ha tudsz igazán könnyed és puha szilvás gombóchoz való tésztát készíteni, akkor ne is olvass tovább. Te már tudsz gnocchit is készíteni. Ha nem, akkor itt az igazi olasz gnocchi elkészítése:

 1. Főzd meg héjában a krumplit, erre 30 percet számolj. Fontos, hogy minél lisztesebb, főzni való krumplit használj, mert különben nem fog sikerülni a tészta, vagy nem lesz könnyű.
Főzd meg héjában a krumplit
 1. Ha megfőtt, akkor szűrd le, és még melegen hámozd meg. Ezt úgy tudod égési sérülések nélkül megúszni, ha egy villát jó mélyen beleszúrsz, hogy megtartsa. Megfogod a krumplit az ügyetlenebbik kezedbe, és a másik kezedben egy kicsi de éles pengéjű késsel szépen körbe lehúzod a héját. A megpucolt krumplit nyomd át krumplinyomón egy munkapultra, amire előtte rászitáltad a lisztet és a sót.
Törd át a krumplit
 1. Dolgozd össze a krumplit és a lisztet, finom mozdulatokkal és gyorsan. Ha elkezded gyúrni, nyomkodni, akkor ragadni fog, és egyre csak lisztet kell hozzáadni, amitől a tészta nem lesz lágy. Néhány másodperc az egész, utána add hozzá a tojást és azzal is dolgozd el. A képen láthatod, hogy egyáltalán nem kell teljesen sima tésztát kapni. Formázz belőle gombócot.
Finom mozdulatokkal dolgozd össze a hozzávalókat
 1. Oszd kisebb darabokra, az egy kiló krumpliból készült tésztát kb. 8-ra. Erősen lisztezett felületen sodorj ezekből hosszú rudakat. Kb. két cm átmérőjűek, vagyis kétujjnyi magasak legyenek. Itt is fontos, hogy finom mozdulatokkal bánj a tésztával, és a munkapult eléggé lisztes legyen.
Sodorj a tésztából rudakat
 1. Egy éles késsel vágd fel 2-3 cm-es darabokra.
Vágd föl 2-3 cm-es darabokra
 1. Ez után jön az egyetlen művelet, amit a magyar nudlival nem szoktunk csinálni. Az olaszok vagy egy villa hátsó oldalával (ahogy a képen látod), vagy kifejezetten erre használt, és a mi csigatészta készítőnkkel azonos, bordázott eszközzel kis vájatokat formáznak a gnocchiba. Egyszerűen görgesd végig a villád hátulján egy határozott mozdulattal. Néhány gnocchi után rájössz, hogy milyen erővel kell nyomni. Ennek az az értelme, hogy miután megfő és tálalod, ezekben a mélyedésekben jobban felszívja a szószt, ízletesebb lesz a tészta.
Készítés mélyedéseket egy villával
 1. Ha kész vagy az összessel, pihentesd 15 percet. Addig tegyél fel vizet főni, amikor felforrt adj hozzá sót. Ebbe dobáld bele a gnocchicat. Amikor egy adag feljött a tetejére, szűrd le, és kész is van.

A gnocchi tálalása

Az olaszoknál a gnocchi úgynevezett primi piatti. Vagyis ahogy a tésztát, ezt is előételként eszik. De természetesen főételként is tökéletes, főleg ha elég ízletes szószt készítesz hozzá.

Ízlés szerint egy kis olvasztott vajban, esetleg zsályás vajban még megfürdetheted. Frissen, melegen tálald bármilyen olaszos tésztaöntettel. De ahogy az olasz konyha az egyszerűségéről híres, szósz nélkül, egy kis olívaolajjal meglocsolva, és némi parmezánnal megszórva is tökéletes. Ha szószosabban vagy ízesebben szereted, akkor akár egy egyszerű paradicsomszósz is megteszi, de én például az alsó képen tejszínes-erdei gombás mártást készítettem hozzá.

Jó étvágyat!

Gnocchi 650x488
Gnocchi 650x488

Gnocchi készítése

Szilágyi Balázs
Még nincs értékelés
Előkészítés 40 perc
Főzési idő 10 perc
Pihentetés / kelesztés: 15 perc
Elkészítési idő 1 óra 5 perc
Konyha Olaszos ételek
Adag 4

Hozzávalók
  

 • 1 kg főzni való burgonya
 • kb. 30 dkg liszt
 • 1 tojás

Elkészítés
 

 • Főzd meg héjában a krumplit, erre 30 percet számolj. Fontos, hogy minél lisztesebb, főzni való kurmplit használj, mert különben nem fog sikerülni a tészta, vagy nem lesz könnyű.
 • Ha megfőtt, akkor szűrd le, és még melegen hámozd meg. Ezt úgy tudod égési sérülések nélkül megúszni, ha egy villát jó mélyen beleszúrsz, hogy megtartsa. Megfogod a krumplit az ügyetlenebbik kezedbe, és a másik kezedben egy kicsi de éles pengéjű késsel szépen körbe lehúzod a héját. A megpucolt krumplit nyomd át krumplinyomón egy munkapultra, amire előtte rászitáltad a lisztet és a sót.
 • Dolgozd össze a krumplit és a lisztet, finom mozdulatokkal és gyorsan. Ha elkezded gyúrni, nyomkodni, akkor ragadni fog, és egyre csak lisztet kell hozzáadni, amitől a tészta nem lesz lágy. Néhány másodperc az egész, utána add hozzá a tojást és azzal is dolgozd el. A képen láthatod, hogy egyáltalán nem kell teljesen sima tésztát kapni. Formázz belőle gombócot.
 • Oszd kisebb darabokra, az egy kiló krumpliból készült tésztát kb. 8-ra. Erősen lisztezett felületen sodorj ezekből hosszú rudakat. Kb. két cm átmérőjűek, vagyis kétujjnyi magasak legyenek. Itt is fontos, hogy finom mozdulkatokkal bánj a tésztával, és a munkapult eléggé lisztes legyen.
 • Egy éles késsel vágd fel 2-3 cm-es darabokra.
 • Ez után jön az egyetlen művelet, amit a magyar nudlival nem szoktunk csinálni. Az olaszok vagy egy villa hátsó oldalával (ahogy a képen látod), vagy kifejezetten erre használt, és a mi csigatészta készítőnkkel azonos, bordázott eszközzel kis vájatokat formáznak a gnocchiba.
  Egyszerűen görgesd végig a villád hátulján egy határozott mozdulattal. Néhány gnocchi után rájössz, hogy milyen erővel kell nyomni. Ennek az az értelme, hogy miután megfő és tálalod, ezekben a mélyedésekben jobban felszívja a szószt, ízletesebb lesz a tészta.
 • Ha kész vagy az összessel, pihentesd 15 percet. Addig tegyél fel vizet főni, amikor felforrt adj hozzá sót. Ebbe dobáld bele a gnocchicat. Amikor egy adag feljött a tetejére, szűrd le, és kész is van.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Receptértékelés