Samosa tészta, szamósza tészta

A szamósza, vagy az elterjedt angol írásmóddal samosa, egy indiai töltött és sült táskácska. Zöldséges, vagy húsos töltelékkel készítik, minden esetben az indiai konyhához hűen, intenzíven fűszerezve. Ez azonban a samosa esetében nem feltétlenül jelent csípős fűszerezést, így ezek a kis táskácskák szinte minden alkalomra tökéletes vendégváró falatként is működnek.

Itt most a samosa tészta receptjét magában közlöm, töltelékkel együtt elkészített samosákat külön fogok publikálni.

Samosa tészta elkészítése

A szamósza tészta nem egy önmagában fogyasztandó étel, ezért mindenképpen készíts hozzá valamilyen indiai fűszerezésű tölteléket. Zöldséges samosa receptért kattints a linkre.

 1. Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tésztát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
 2. Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.
A kinyújtott tésztát vágd ketté középen
 1. Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.
  Bocs a geometrikus leírásért, ezt nem voltam képes lerajzolni. 🙂 Videót találsz a recept alatt, ahol egy indiai ember megmutatja pontosan, hogy kell. 🙂
Formázz tölcsért a tésztából
 1. Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.
Tegyél a tölcsérbe 2-3 teáskanál tölteléket
 1. A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét összenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.
A tésztát hajtsd vissza az egyik felénél
Nyomkodd össze a tölcsér tetejének két felét
 1. A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.

Jó étvágyat!

Samosa tészta 61 650x432
Samosa tészta 61 650x432

Samosa tészta, szamósza tészta

Szilágyi Balázs
Még nincs értékelés
Előkészítés 15 perc
Főzési idő 10 perc
Pihentetés / kelesztés: 30 perc
Elkészítési idő 55 perc
Konyha Indiai ételek
Adag 16 darab

Hozzávalók
  

 • 1/2 kg liszt
 • 5 dkg vaj
 • 2 tk.
 • kb. 3 dl joghurt

Elkészítés
 

 • Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tésztát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
 • Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.
 • Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.
 • Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.
 • A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét öszenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.
 • A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

A recept forrása a hozzávalók tekintetében Parama Karuna Dás és Hari Séva Dási Indiai Vegetáriánus Konyha című könyve, mely a linkre kattintva megrendelhető.

Pándzsábi samosa készítését az alábbi videón tudod megnézni, az elkészítésnél én is ezt a módszert írom le.

Szólj hozzá!

Receptértékelés