Hogyan kell tésztát főzni?

A tészta az egyik legnépszerűbb élelmiszer-alapanyag világszerte. Nem számít, hol élsz, nem számít, milyen diétát követsz (majdnem), valószínűleg szereted a tésztát, és az étlapod stabil részét képezi. De tudod, hogyan kell tésztát főzni?

Az alábbi 7 egyszerű lépést követve a tésztád minden alkalommal finom és tökéletes lesz. Megosztok veled néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz egy finom tésztaétel elkészítésekor.

Amire szükséged van

7 lépés a tökéletes tészta főzéséhez

  1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A tésztafőzéshez használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
  2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a tésztát olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
  3. Add hozzá a tésztát, és állítsd be az időzítőt. Add a tésztát a sós vízhez, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. A hőfokot ekkor már közepesen alacsonyra állíthatod.
  4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a tésztát. Ezt követően már nem kell kevergetni.
  5. Főzd a megadott ideig. A tészta főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve. További tippeket alább találsz.
  6. Csöpögtesd le a tésztát. Ha megfőtt, szűrd le a tésztát egy szűrőben.
  7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a tészták összeragadjanak, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át a szószba, és keverd össze őket.
Főtt farfalle tészta szűrőben

Mennyi ideig kell főzni a tésztát?

A főzési idő a tészta típusától és formájától függ. A száraz tészták mindig tovább főnek, mint a frissek. A száraztészta az, amit rendszeresen kapsz az élelmiszerboltban, így általánosságban ezeket a lépéseket kell követned. A friss tésztát vagy magad készíted el, vagy az élelmiszerbolt hűtőjéből szerzed be – ezek otthoni főzés esetén ritka esetben fordulnak elő.

Szerencsére a főzési időt mindig feltüntetik a tészta csomagolásán. Egyszerűen csak tartsd be az utasításokat, és soha nem fogsz hibázni.

Egy profi tipp, hogy a tésztát a feltüntetett főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstold meg. Így az állagát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Hogyan kell tésztát főzni olaszul? Avagy olasz trükkök a tészta főzéséhez

A tökéletes tésztafőzés legelső tippje, hogy a lecsöpögtetés után azonnal keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjon össze, és így a frissen főzött tészta magába szívja a szószból származó levet és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan tésztaételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

Főzd a tésztát nagyon sós vízben. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben körülbelül 3,8%, amit én elég sósnak találok a tésztafőzéshez, de ettől függetlenül 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g tésztához 1 liter vízre van szükség. Ez tehát 5 liter vizet jelent egy átlagos 500 grammos tésztacsomaghoz.

Fel lehet újra melegíteni a tésztát?

A tésztát könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a tésztát, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt tésztát kapsz.

Szólj hozzá!