Farfalle tészta főzése

A farfalle egy nagyon népszerű olasz tésztatípus. A farfalle az olasz farfalla szó többes számú alakja, ami szó szerint pillangót jelent (innen a pillangó tészta elnevezés). A cravatta a farfalla jelentése csokornyakkendő, ennek a tésztatípusnak a formája valóban egy csokornyakkendőre hasonlít. Ezért a farfalle tésztát angolul gyakran nevezik csokornyakkendős tésztának. Magyarországon a masni tészta elnevezés ismert. De tudod, hogyan kell megfőzni a farfalle tésztát? Vagy a masni tésztát, ha már itt tartunk? Ebben a cikkben leírok mindent, amire a farfalle tészta főzése során szükséged lesz.

Kövesd az alábbi 7 egyszerű lépést, és a farfalle tésztád minden alkalommal finom és tökéletes lesz. Megosztok néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz egy finom farfalle tésztaétel elkészítésekor.

Amire szükséged van

 • Nagy cserépedény
 • Fakanál vagy spatula
 • Tésztaszűrő
 • Farfalle tészta
 • Víz

7 lépés a farfalle tészta főzéséhez

 1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A farfalle tészta főzése során használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
 2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a farfalle-t, illetve bármilyen tésztát olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
 3. Add hozzá a farfalle tésztát, és állítsd be az időzítőt. Add hozzá a farfalle tésztát a sós vízhez, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. A hőfokot ekkor már közepesen alacsonyra állíthatod.
 4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a farfalle-t. Ezután már nem kell kevergetni.
 5. Főzd 10 percig. A farfalle főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve, és kissé függhet a márkától. De a 10 perces főzéssel nem lehet hibázni. További tippeket alább találsz.
 6. Szűrd le a tésztát. Ha megfőtt, egy szűrő segítségével szűrd le a farfalle tésztát.
 7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a farfalle tészták összeragadjanak, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át őket a szószba, és keverd össze őket.

Farfalle főzési idő

A száraz farfalle tészta főzési ideje 10 perc. A legjobb eredmény érdekében kövesd a csomagoláson feltüntetett időt, de ha 10 percig főzöd a száraz farfalle tésztát, az mindig beválik.

Egy profi tipp: a farfalle-t a megadott főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstold meg. Így a rágósságát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Olasz trükkök a tökéletes farfalle tészta főzéséhez

A legelső tipp a tökéletes farfalle tészta főzéséhez, hogy közvetlenül a lecsöpögtetés után keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjanak össze, és így a frissen főzött farfalle magába szívja a szószból származó szaftot és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan farfalle tésztás ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

A farfalle tésztát nagyon sós vízben főzd meg. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben kb. 3,8%, ami szerintem elég sós a tésztafőzéshez, de azért 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g farfalle-hoz 1 liter vízre van szükség. Ezért ha 5 liter vizet használsz egy 500 g-os farfalle csomagra, akkor nem tudsz hibázni.

Fel lehet újra melegíteni a farfalle tésztát?

A főtt farfalle tésztát könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a farfalle-t, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt farfalle tésztát kapsz.

Farfalle, masnitészta

Ennek a tésztatípusnak külföldön számos alternatív neve létezik, amelyek mind ugyanazt jelentik. Mindezek az elnevezések magára az olasz szóra és az olasz nyelvben használt pillangó és csokornyakkendő elnevezésre épülnek.

 • Farfalle tészta
 • Csokornyakkendős tészta
 • Pillangó tészta

Magyarországon a farfalle tésztát masni tészta néven ismerjük.

Szólj hozzá!