Masni tészta főzése

A masni tészta egy nagyon népszerű olasz tésztatípus. Eredetileg farfalle, az olasz farfalla szó többes számú alakja, ami szó szerint pillangót jelent (innen a pillangó tészta elnevezés). A cravatta a farfalla jelentése csokornyakkendő, ennek a tésztatípusnak a formája valóban egy csokornyakkendőre hasonlít. Ezért a farfalle tésztát angolul gyakran nevezik csokornyakkendős tésztának. Magyarországon a masni tészta elnevezés ismert. De tudod, hogyan kell megfőzni a masni tésztát? Vagy a farfalle tésztát, ha már itt tartunk? Ebben a cikkben leírok mindent, amire a masni tészta főzése során szükséged lesz.

Kövesd az alábbi 7 egyszerű lépést, és a masni tésztád minden alkalommal finom és tökéletes lesz. Megosztok néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz egy finom masni tésztaétel elkészítésekor.

Amire szükséged van

 • Nagy cserépedény
 • Fakanál vagy spatula
 • Tésztaszűrő
 • Masni tészta
 • Víz

7 lépés a masni tészta főzéséhez

 1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A masni tészta főzése során használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
 2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a masni tésztát, illetve bármilyen tésztát olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
 3. Add hozzá a masni tésztát, és állítsd be az időzítőt. Add hozzá a masni tésztát a sós vízhez, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. A hőfokot ekkor már közepesen alacsonyra állíthatod.
 4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a masni tésztát. Ezután már nem kell kevergetni.
 5. Főzd 10 percig. A masni tészta főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve, és kissé függhet a márkától. De a 10 perces főzéssel nem lehet hibázni. További tippeket alább találsz.
 6. Szűrd le a tésztát. Ha megfőtt, egy szűrő segítségével szűrd le a masni tésztát.
 7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a masni tészták összeragadjanak, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át őket a szószba, és keverd össze őket.

Masni tészta főzési idő

A száraz masni tészta főzési ideje 10 perc. A legjobb eredmény érdekében kövesd a csomagoláson feltüntetett időt, de ha 10 percig főzöd a száraz masni tésztát, az mindig beválik.

Egy profi tipp: a masni tésztát a megadott főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstold meg. Így a rágósságát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Olasz trükkök a tökéletes masni tészta főzéséhez

A legelső tipp a tökéletes masni tészta főzéséhez, hogy közvetlenül a lecsöpögtetés után keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjanak össze, és így a frissen főzött masni tészta magába szívja a szószból származó szaftot és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan masni tésztás ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

A masni tésztát nagyon sós vízben főzd meg. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben kb. 3,8%, ami szerintem elég sós a tésztafőzéshez, de azért 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g masni tésztához 1 liter vízre van szükség. Ezért ha 5 liter vizet használsz egy 500 g-os masni tészta csomagra, akkor nem tudsz hibázni.

Fel lehet újra melegíteni a masni tésztát?

A főtt masni tésztát könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a masni tésztát, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt masni tésztát kapsz.

Masni tészta, farfalle

Ennek a tésztatípusnak külföldön számos alternatív neve létezik, amelyek mind ugyanazt jelentik. Mindezek az elnevezések magára az olasz szóra és az olasz nyelvben használt pillangó és csokornyakkendő elnevezésre épülnek.

 • Farfalle tészta
 • Csokornyakkendős tészta
 • Pillangó tészta

Magyarországon a farfalle tésztát masni tészta néven ismerjük.

Szólj hozzá!