Rigatoni tészta főzése

A rigatoni egy kevésbé ismert, de mégis népszerű olasz tésztatípus. Hasonló a pennéhez, de valamivel nagyobb és sűrűbben ívelt, bár nem annyira, mint a könyök makaróni. De vajon tudod, hogyan kell megfőzni a rigatoni tésztát? Ebben a cikkben leírok mindent, amire a rigatoni tészta főzése során szükséged lesz.

Kövesd az alábbi 7 egyszerű lépést, és a rigatoni tészta minden alkalommal finom és tökéletes lesz. Megosztok veled néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz egy finom rigatoni étel elkészítésekor.

Amire szükséged van

 • Nagy fazék
 • Fakanál vagy spatula
 • Tésztaszűrő
 • Rigatoni tészta
 • Víz

7 lépés a Rigatoni tészta főzéséhez

 1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A rigatoni tészta főzése során használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
 2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a rigatonit – és egyébként bármilyen tésztát – olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
 3. Add hozzá a rigatonit, és állítsd be az időzítőt. Tedd a rigatonit a sós vízbe, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. Ekkor a hőfokot közepesen alacsonyra állíthatod.
 4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a rigatonit. Ezt követően már nem kell kevergetni.
 5. Főzd 11-13 percig. A rigatoni főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve, de 12 perc főzéssel nem lehet hibázni. További tippeket alább találsz.
 6. Csöpögtesd le a rigatonit. Miután megfőtt, egy szűrő segítségével szűrd le a rigatonit.
 7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a rigatoni összetapadjon, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át a szószba, és keverd össze.

A rigatoni főzési ideje

A rigatoni száraztészta főzési ideje 11-13 perc. A legjobb eredmény érdekében kövesd a csomagoláson feltüntetett időt, de ha 12 percig főzöd a száraz rigatoni tésztát, az mindig beválik.

Egy profi tipp: a rigatoni-t a megadott főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstold meg. Így a rágósságát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Olasz trükkök a tökéletes rigatoni tészta főzéséhez

A tökéletes rigatoni főzésének legelső tippje, hogy a lecsöpögtetés után azonnal keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjanak össze, és így a frissen főzött rigatoni magába szívja a szószból származó szaftot és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan rigatoni-ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

Főzd a rigatonit nagyon sós vízben. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben kb. 3,8%, amit én elég sósnak találok a tésztafőzéshez, de azért 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g rigatonihoz 1 liter vízre van szükség. Ez 4 és fél liter vizet jelent egy 16 unciás csomag rigatonihoz. De ha egy gallon vizet (4 kvart vagy 4 liter) használsz egy 16 uncia (500 g) rigatoni csomagra, akkor nem tudsz hibázni.

Fel lehet újra melegíteni a rigatoni tésztát?

A rigatonit könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a mártással. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a rigatonit, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt rigatonit kapsz.

Szólj hozzá!