Penne tészta főzése

A penne az egyik legismertebb és legnépszerűbb olasz tésztafajta. A penne az olasz penna szó többes számú alakja (madártollat, és írószer tollat is jelent), a tészta a toll alakjára hasonlít. A népszerű olasz elnevezés „penne rigate” szó szerint csíkos tollat jelent, mivel a legtöbb penne tészta kívülről csíkos, hogy jobban felszívja a szószt. De tudod, hogyan kell megfőzni a penne tésztát? Ebben a cikkben leírok mindent, amire a penne tészta főzése során szükséged lesz.

Kövesd az alábbi 7 egyszerű lépést, és a penne minden alkalommal finom és tökéletes lesz. Megosztok néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz egy finom penne tésztaétel elkészítésekor.

Amire szükséged van

 • Nagy cserépedény
 • Fakanál vagy spatula
 • Tésztaszűrő
 • Penne tészta
 • Víz

7 lépés a Penne tészta főzéséhez

 1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A penne tészta főzése során használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
 2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a pennét, illetve bármilyen tésztát olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
 3. Add hozzá a pennét, és állítsd be az időzítőt. Add a pennét a sós vízhez, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. A hőfokot ekkor már közepesen alacsonyra állíthatod.
 4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a pennét. Ezt követően már nem kell kevergetni.
 5. Főzd 11 percig. A penne főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve, és kissé függhet a márkától. De azzal, hogy 11 percig főzöd, nem tévedhetsz. További tippeket alább találsz.
 6. Csöpögtesd le a pennét. Miután megfőtt, egy szűrő segítségével szűrd le a penne tésztát.
 7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a pennéd összeragadjon, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át a szószba, és keverd össze.

Penne főzési idő

A száraz penne tészta főzési ideje 11 perc. A legjobb eredmény elérése érdekében kövesd a csomagoláson feltüntetett időt, de ha 11 percig főzöd a száraz penne tésztát, az mindig beválik.

Egy profi tipp: a megadott főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstold meg a pennét. Így a rágósságát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Olasz trükkök a tökéletes penne tészta főzéséhez

A tökéletes penne tészta főzésének legelső tippje, hogy a lecsöpögtetés után azonnal keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjanak össze, és így a frissen főzött penne magába szívja a szószból származó levet és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan penne-ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

Főzd a penne tésztát nagyon sós vízben. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben kb. 3,8%, amit én elég sósnak találok a tésztafőzéshez, de azért 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g pennéhez 1 liter vízre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 16 unciás csomag pennéhez 4 és fél liter víz szükséges. De ha egy gallon vizet (4 kvart vagy 4 liter) használsz egy 16 uncia (500 g) penne csomagra, akkor nem tudsz hibázni.

Fel lehet újra melegíteni a penne tésztát?

A főtt penne tésztát könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a pennét, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt pennét kapsz.

Szólj hozzá!