Fusilli tészta főzése (rotini tészta)?

A fusilli az egyik legismertebb és legnépszerűbb olasz tésztafajta. Az Egyesült Államokban néha rotini néven is emlegetik, a fusilli a tésztafélék dugóhúzó alakúra csavart változata. De tudja, hogyan kell megfőzni a rotini vagy a fusilli tésztát? Ebben a cikkben leírok mindent, amire a fusilli tészta főzése során szükséged lesz.

Kövesd az alábbi 7 egyszerű lépést, és a fusilli tészta minden alkalommal ízletes és tökéletes lesz. Megosztok veled néhány profi tippet is, hogy soha többé ne hibázz a finom rotini ételek elkészítésekor. Ha szeretnél olvasni a rotini és a fusilli közötti különbségről, kövesd a linket.

Fusilli
Fusilli vagy rotini

Amire szükséged van

 • Nagy cserépedény
 • Fakanál vagy spatula
 • Tésztaszűrő
 • Fusilli (Rotini)
 • Víz

7 lépés a fusilli tészta főzéséhez

 1. Forralj vizet egy nagy fazékban. A fusilli tészta főzése során használj egy nagyon nagy fazekat, és a vizet magas hőfokon teljesen forrald fel.
 2. Adj hozzá nagy mennyiségű sót. Az olaszok azt mondják, hogy a fusillit – és egyébként bármilyen tésztát – olyan sós vízben kell főzni, mint a tenger. A gyakorlatban 1-2% sót kell adni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.
 3. Add hozzá a fusillit, és állítsd be az időzítőt. Add a fusillit a sós vízhez, és állítsd be az időzítőt a csomagoláson feltüntetett főzési időre. Ekkor a hőfokot közepesen alacsonyra állíthatod.
 4. Az első percben keverd meg. A főzés első percében időnként keverd meg a fusillit. Ezt követően már nem kell kevergetni.
 5. Főzd 11-13 percig. A fusilli főzési ideje a csomagoláson van feltüntetve, de 12 perc főzéssel nem tudsz hibázni. További tippekért lásd alább.
 6. Csöpögtesd le a fusillit. Miután megfőtt, egy szűrő segítségével szűrd le a fusillit.
 7. Add hozzá a szószt. Ha el akarod kerülni, hogy a fusillik összeragadjanak, akkor a lecsöpögtetés után azonnal tedd át őket a szószba, és keverd össze őket.

Fusilli főzési idő

A száraz fusilli vagy rotini tészta főzési ideje 11-13 perc. A legjobb eredmény érdekében kövesd a csomagoláson feltüntetett időt, de ha 12 percig főzöd a száraz fusilli tésztát, az mindig beválik.

Egy profi tipp: a fusillit a megadott főzési idő előtt 1-2 perccel, majd percenként kóstolod meg. Így a rágósságát a személyes preferenciáidhoz igazíthatod.

Olasz trükkök a tökéletes fusilli tészta főzéséhez

A tökéletes fusilli főzésének legelső tippje, hogy a lecsöpögtetés után azonnal keverd össze a szósszal. Ez a legjobb módja annak, hogy ne ragadjanak össze, és így a frissen főzött fusillik magukba szívják a szószból származó szaftot és folyadékot. Ez a legjobb tipp, hogy olyan fusilli-ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját.

Főzd a fusillit nagyon sós vízben. Az olaszok szerint a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger. Ez a Földközi-tengerben kb. 3,8%, amit én elég sósnak találok a tésztafőzéshez, de azért 1-2% sót mindenképp érdemes hozzáadni a vízhez. Ez körülbelül 1/2-1 evőkanál (10-20 g) sót jelent minden egyes liter vízhez.

Használj nagy mennyiségű vizet. Általános szabály, hogy 100 g fusillihez 1 liter vízre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 16 unciás csomag fusillihez 4 és fél liter víz szükséges. De ha egy gallon vizet (4 kvart vagy 4 liter) használsz egy 16 uncia (500 g) fusilli csomagra, akkor nem tudsz hibázni.

Fel lehet újra melegíteni a fusilli tésztát?

A fusillit könnyen felmelegítheted, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a fusillit, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt fusillit kapsz.

Szólj hozzá!