5 tipp, hogyan ne ragadjon össze a tészta

Fogadok, hogy a tészta az egyik kedvenc ételed, de tudom, milyen bosszantó, amikor a tészták összeragadnak. Megpróbálsz egy tökéletes és finom ételt készíteni, és valami olyan lesz belőle, amit legszívesebben kidobnál.
De ne aggódj, könnyen megtanulhatod, hogyan ne ragadjon össze a tészta. Kövesd ezt az 5 egyszerű lépést, és soha többé nem készítesz olyan tésztát, ami összeragad. A legjobb az egészben, hogy nem számít, milyen tésztát főzöl. Legyen szó tojásos tésztáról vagy durumtésztáról, olaszról, kínairól, spagettiről, pennéről, fusilliről stb., ezek az egyszerű tippek mindig működni fognak.

Hogyan ne ragadjon össze a tészta a főzés során?

  1. Használj jó minőségű tésztát. A jó minőségű tészta az első lépés ahhoz, hogyan ne ragadjon össze a tészta. Tényleg nem akarok konkrét márkákat ajánlani, teszteld le magad. Ha az összes itt leírt szabály betartása mellett a tésztád még mindig ragad, legközelebb próbálj meg más márkát használni.
  2. Főzd meg a tésztát egy nagy fazékban, elegendő vízzel, és az első percben keverd meg. Ahhoz, hogy a tésztád ne ragadjon össze, minden kiló tésztára legalább 4 liter vizet használj. A főzés első percében gyakran keverd meg a tésztát. Ezt követően már nem kell kevergetni.
  3. Ne főzd túl a tésztát. Ha a tésztát a megadott időnél sokkal tovább főzöd, akkor nagy az esélye, hogy összeragad.
  4. Keverd össze a szósszal, közvetlenül a lecsöpögtetés után. Ez a legfontosabb tipp, hogy a tésztád ne ragadjon össze. A tésztát közvetlenül a lecsöpögtetés után tedd át a szószba, és keverd össze. Ez nem csak azt akadályozza meg, hogy összeragadjon, de a tésztád magába szívja a szósz folyadékát és ízét, így szuper finom lesz. Abban az esetben, ha nem szósszal tálalod a tésztát, önts rá egy kis extra szűz olívaolajat, és keverd össze, hogy ne ragadjon össze.
  5. Soha ne „mosd” meg a tésztát. Egyesek szerint jó ötlet a tésztát folyó víz alá tenni. Valójában ez a legostobább dolog, amit tehetsz. Nemcsak hogy nem akadályozza meg, hogy a tészta összeragadjon, de le is hűti, és kimossa belőle a keményítőt, ami segít a tésztának és a szósznak finom ételt alkotni.
Fusilli tészta szűrőben

Akadályozd meg, hogy az újramelegített tészta összeragadjon

Néha előre meg kell főzni a tésztát. Jó hír, hogy a tésztát könnyedén újra felmelegítheted, és így is megakadályozhatod, hogy összeragadjon, ha még nem keverted össze a szósszal. Valójában az olasz éttermek így képesek pillanatok alatt friss tésztát tálalni.

A folyamat egyszerű. Előfőzöd a tésztát, és száraz helyen tárolod. Közvetlenül a tálalás előtt 1-2 percre visszateszed a tésztát a forrásban lévő vízbe. Így tökéletes, frissen főtt tésztát kapsz.

A tészta újramelegítésekor mindenképpen tartsd be a fenti tippeket, nehogy összeragadjon.

Szólj hozzá!