Juhtúrós sztrapacska

A juhtúrós sztrapacska (vagy ahogy az eredeti, szlovák nevével itthon is gyakran nevezik, bryndzás haluska) igazi közép-európai étel. Egy energia és ízbomba, de valljuk be, nagyon finom, és nagyon szeretjük.

Ez a recept valóban Szlovákiából származik, és úgy van leírva, ahogy ott készítik. Bevallom, nekem először egy kicsit furcsa volt a juhtúrós „szósz” és a galuska aránya. Rendesen úsztak a sztrapacskák a tejfölös-juhtúróban, ami igencsak eltért az általam itthon korábban étteremben tapasztalttól.

Talán csak ízlés kérdése a magyarországi szegényes tálalás, talán valóban sóherség (értsd: a krumplis galuska lényegesen olcsóbb, mint a juhtúrós szósz). Mindenesetre érdemes kipróbálni az eredeti verziót is. Utána magad eldöntheted, hogy milyen arányban használod a sztrapacskát és a juhtúrós-tejfölös öntetet.

Juhtúrós sztrapacska recept

 1. Reszeld le vagy botmixerrel aprítsd össze a nyers krumplit.

  Őszintén, ez nem egyszerű folyamat. Először reszeltem, ez elég munkaigényes. Másodszor botmixerrel csináltam, ez könnyebb, bár jó néhány percig eltart így is, és a mixert is megizzasztja. Ilyenkor egy kevés vizet adj hozzá, úgy könnyebb.

  Ha reszeled, akkor burgonya reszelőt használj, különben nem fogod tudni könnyen kiszaggatni a sztrapacskát a végén.
 2. Adj hozzá annyi réteslisztet, amennyit felvesz. Ez a krumplitól függ, általában 60 dkg krumplihoz 20-30 dkg liszttel számolj. Olyan állagú tésztát kell kapnod, mintha hagyományos galuskát (nokedlit) készítenél.
 3. Adj a masszához sót ízlés szerint és keverd el.
 4. Szórj egy kevés lisztet a tetejére, hogy ne barnuljon meg a krumpli, amíg a víz felforr. Közben tegyél fel egy nagy lábasba vizet forrni, ebben fogod kifőzni a sztrapacskát.
 5. A szalonnát vágd össze apró csíkokra, és süsd ki jó ropogósra. Ha kész, vedd ki a zsírjából és tedd félre.
 6. Közben egy nagyobb serpenyőben olvaszd meg közepes lángon a juhtúrót a tejföllel és a zsírral. Ezt is tedd félre.
Készítsd el a juhtúrós szószt a sztrapacskához
 1. Ha a főzővíz forr, sózd meg, én egy kis olajat is tettem bele. Szaggasd bele a sztrapacskákat, mintha nokedlit szaggatnál. Bármilyen, hagyományos nokedliszaggató tökéletesen megfelel erre a célra.
Főzd ki a sztrapacskákat
 1. Ha feljött a tetejére a galuska, akkor kész. Egy konyhai szűrővel szed ki, és forgasd bele a már kész zsíros-tejfölös juhtúróba.
 2. A juhtúrós sztrapacskát a sült szalonnacsíkokkal, melegen tálald.
Juhtúrós sztrapacska az eredeti recept szerint

Megjegyzés a juhtúrós sztrapacska képekkel kapcsolatban

Ahogy a recept bevezetőjében írtam, a szósz-galuska arány számomra először meglepő volt. Ezért két verziót készítettem, és a barna tányérban a kevesebb szószos verziót láthatod, egyszerűen azért, mert jobban mutat fényképen. A serpenyőben készült fényképen láthatod az eredeti juhtúrós sztrapacska recept szerint arányt.

Ahogy írtam, mint minden receptnél, kezdd azzal, hogy kipróbálod az eredetit, aztán készítsd a saját ízlésed szerint!

Jó étvágyat!

A recept Nagy Anna kolléganőmtől és családjától származik.

Juhtúrós sztrapacska 1 650x433 1

Juhtúrós sztrapacska

Szilágyi Balázs
Még nincs értékelés
Előkészítés 20 perc
Főzési idő 5 perc
Elkészítési idő 25 perc
Fogás Főétel
Adag 4

Hozzávalók
  

 • 60 dkg krumpli
 • rétesliszt amennyit felvesz (kb. 20-30 dkg)
 • 40 dkg tejföl
 • 40 dkg juhtúró (bryndza)
 • 2 ek. zsír
 • 40 dkg húsos szalonna

Elkészítés
 

 • Reszeld le vagy botmixerrel aprítsd össze a nyers krumplit.
 • Adj hozzá annyi réteslisztet, amennyit felvesz. Ez a krumplitól függ, általában 60 dkg krumplihoz 20-30 dkg liszttel számolj. Olyan állagú tésztát kell kapnod, mintha hagyományos galuskát (nokedlit) készítenél.
 • Adj a masszához sót ízlés szerint és keverd el.
 • Szórj egy kevés lisztet a tetejére, hogy ne barnuljon meg a krumpli, amíg a víz felforr. Közben tegyél fel egy nagy lábasba vizet forrni, ebben fogod kifőzni a sztrapacskát.
 • A szalonnát vágd össze apró csíkokra, és süsd ki jó ropogósra. Ha kész, vedd ki a zsírjából és tedd félre.
 • Közben egy nagyobb serpenyőben olvaszd meg közepes lángon a juhtúrót a tejföllel és a zsírral. Ezt is tedd félre.
 • Ha a főzővíz forr, sózd meg, én egy kis olajat is tettem bele. Szaggasd bele a sztrapacskákat, mintha nokedlit szaggatnál. Bármilyen, hagyományos nokedliszaggató tökéletesen megfelel erre a célra.
 • Ha feljött a tetejére a galuska, akkor kész. Egy konyhai szűrővel szed ki, és forgasd bele a már kész zsíros-tejfölös juhtúróba.
 • A juhtúrós sztrapacskát a sült szalonnacsíkokkal, melegen tálald.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Receptértékelés