Pasta al burro

Pasta al burro – vagyis főtt tészta vajjal a neve az egyik legegyszerűbb olasz tésztaételnek. A tésztán és a vajon kívül csak egyetlen hozzávalót, reszelt parmezán sajtot tartalmaz.

És habár rendkívül egyszerű – bármilyen főzési tudás vagy tapasztalat nélkül elkészíthető – az olasz konyhához méltóan a vaj és a parmezán telt íze tökéletesen egészíti ki a hosszú, haraphatóra főtt tésztát. Éppen ezért fontos, hogy ebben a receptben a vajat ne helyettesítsd margarinnal, és a parmezán helyett se használj gyengébb ízű sajtot.

A pasta al burro soha nem lesz az ünnepi asztal remeke, de tökéletes tíz perces recept, ami ízélményével bármelyik hétköznapi vacsorát fel tudja dobni.

Pasta al burro – főtt tészta vajjal elkészítése

Az adagokat illetően a 400 g tészta 4 embernek inkább előételként elég, ha csak ezt szolgálod fel akkor kb. 125-150 g tésztát számolj fejenként.

 1. Tedd fel a tésztát főni, és főzd meg még haraphatóra, vagyis al dentére. A vajat közben vagy még előtte vedd ki a hűtőből, hogy amennyire lehet megpuhuljon.
 2. Amikor a tészta kész, szűrd le egy tésztaszűrő segítségével, de tarts meg valamennyit a főzővizéből. A vajjal és a parmezánnal együtt ez fogja a tésztaszószt alkotni.
 3. Add hozzá a parmezán felét és a kis kockákra vágott vajat. Keverd el és fedő alatt a saját maradék gőzében hagyd még puhulni a tésztát 2-3 percig (a láng már ne égjen alatta). Közben a sajt és a vaj is elolvad, és remek szósszá áll össze.
 4. Azonnal, forrón tálald, a maradék parmezánnal megszórva.

A pasta al burro egyszerűsége ellenére – vagy talán éppen azért – része az olasz étkezési kultúrának. Ezen kívül egy teljesen amerikai étel, a Chicken Alfredo (tejszínes csirkés tészta) alapja. A linkre kattintva érdemes megnézni, hogy hogyan amerikanizálódott és mivé alakult át ez a rendkívül egyszerű recept az elmúlt száz évben. Sok mindent elárul már önmagában is a két kultúra élethez és ételhez való hozzáállásáról.

Jó étvágyat!

Pasta al burro 650x433
Pasta al burro 650x433

Pasta al burro

Szilágyi Balázs
Még nincs értékelés
Főzési idő 10 perc
Elkészítési idő 10 perc
Fogás Előétel, Főétel
Konyha Olaszos ételek
Adag 4

Hozzávalók
  

 • 400 g fettuccine, spagetti vagy linguine
 • 60 g vaj
 • 60 g reszelt parmezán

Elkészítés
 

 • Tedd fel a tésztát főni, és főzd meg még haraphatóra, vagyis al dentére. A vajat közben vagy még előtte vedd ki a hűtőből, hogy amennyire lehet megpuhuljon.
 • Amikor a tészta kész, szűrd le, de tarts meg valamennyit a főzővizéből. A vajjal és a parmezánnal együtt ez fogja a tésztaszószt alkotni.
 • Add hozzá a parmezán felét és a kis kockákra vágott vajat. Keverd el és fedő alatt a saját maradék gőzében hagyd még puhulni a tésztát 2-3 percig (a láng már ne égjen alatta). Közben a sajt és a vaj is elolvad, és remek szósszá áll össze.
 • Azonnal, forrón tálald, a maradék parmezánnal megszórva.
Kipróbáltad a receptet?Let us know how it was!

Szólj hozzá!

Receptértékelés